Krofne od čokolade su gotove za manje od 20 minuta, perfektno glazirane i ukusne.
- 1 i po šolja višenamjenskog brašna
- pola šolje kakaa u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- pola kašičice soli
- pola šolje šećera
- 2 jaja
- pola šolje kiselog vrhnja
- 6 kašika mlijeka
- 2 kašike otopljenog putera
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- 1 i po šolja šećera u prahu
- 4 kašike mlijeka
- 1-2 kašičice ekstrakta od vanilije
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Pripremite pleh za krofne (ili obični) i posprejajte ga ili pouljite.
-
U posudu dodajte sve "suhe" sastojke i promiješajte sve da se sjedini. (brašno, kakao, prašak za pecivo, so i šećer)
-
Dodajte jaja, kiselo vrhnje, mlijeko, puter i ekstrakt od vanilije i promiješajte sve dok se dobro ne sjedini.
-
Kašikom uzmite smjesu i napunite prostor za krofne na plehu. (Ili krofne oblikujte čašom)
-
Pecite nekih 10 minuta ili više po potrebi.
-
Izbadite krofne i stavite na neku površinu da se ohlade.
-
U međuvremenu pomiješajte sve sastojke za glazuru dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Kad su se krofne ohladile s obje strane ih uvaljajte u smjesu i ostavite sa strane da se smjesa na krofnama stvrdne.