Tufahija je tradicionalni bosanski desert. Sačinjena je od kuhanih jabuka, oraha i šlaga.
- 5 srednjih jabuka ili više ako želite
- 300 gr šećera
- 800 ml vode
- 1 vanilin šećer
- sok od jednog limuna
- 150 gr oraha
- 1 šlag krema
- 120 ml mlijeka
-
Ogulite jabuke, potom izbušite i izvadite sredinu jabuke tamo gdje je drška. Limunom premažite jabuke.
-
U šerpu stavite šećer i pustite da se otopi na laganoj temperaturi. Kad se šećer karamelizovao dodajte 800 ml vode, valilin šećer. Zatim dodajte sok od limuna.
-
Stavite jabuke u šerpu i kuhajte sa svake strane nekih 5 minuta. Poklopite.
-
Kad su se jabuke skuhale izvadite ih u posudu i pospite agdom iz šerpe, ne sve, po jedna kutlača za svaku jabuku.
-
U manju posudu stavite orahe, stavite tri kašike agde u orahe i promiješajte, dobite ćete gustu smjesu.
-
U drugu posudu stavite šlag kremu, mlijeko i mikserom umutite. Kašiku šlaga stavite u smjesu sa orasima i promiješajte. U sredinu jabuka stavite fil od oraha, napunite jabuku. Zatim uzmite špricu i stavite po vrhu šlaga. Uživajte!