Tufahije

  • on November 14, 2020
  • Likes!
  • November 14, 2020
Tufahije
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Tufahija je tradicionalni bosanski desert. Sačinjena je od kuhanih jabuka, oraha i šlaga.

Kategorije jela: Desert, Voće
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: bosanska jela, bosanska kuhinja, jabuke, kolac sa jabukama, tufahije
Porcije: 5
Autor: admin
Sastojci
  • 5 srednjih jabuka ili više ako želite
Agda
  • 300 gr šećera
  • 800 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • sok od jednog limuna
Fil
  • 150 gr oraha
  • 1 šlag krema
  • 120 ml mlijeka
Instrukcije
  1. Ogulite jabuke, potom izbušite i izvadite sredinu jabuke tamo gdje je drška. Limunom premažite jabuke.

Agda
  1. U šerpu stavite šećer i pustite da se otopi na laganoj temperaturi. Kad se šećer karamelizovao dodajte 800 ml vode, valilin šećer. Zatim dodajte sok od limuna.

  2. Stavite jabuke u šerpu i kuhajte sa svake strane nekih 5 minuta. Poklopite.

  3. Kad su se jabuke skuhale izvadite ih u posudu i pospite agdom iz šerpe, ne sve, po jedna kutlača za svaku jabuku.

Fil
  1. U manju posudu stavite orahe, stavite tri kašike agde u orahe i promiješajte, dobite ćete gustu smjesu.

  2. U drugu posudu stavite šlag kremu, mlijeko i mikserom umutite. Kašiku šlaga stavite u smjesu sa orasima i promiješajte. U sredinu jabuka stavite fil od oraha, napunite jabuku. Zatim uzmite špricu i stavite po vrhu šlaga. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..