- 680 gr pilećih fileta
- pola svježeg oguljenog ananasa
- 60 ml soka od ananasa
- 60 ml soja sosa
- 3 kašike kečapa
- 2 kašike smeđeg šećera
- 5-6 čehna bijelog luka
- 2 kašike kanola ulja
- 2 kašike meda
- 1 šolja basmati ili jasmin riže
- 177 ml mlijeka od kokosa
- 177 ml vode
- 1 kašika svježeg peršuna isjeckanog
-
U procesor za hranu ili u blender stavite sok od ananasa, soja sos, kečap, smeđi šećer. bijeli luk i kanola ulje kako bi napravili marinadu za piletinu.
-
Dodajte piletinu i marinadu u zip kesicu i zatvorite, promiješajte dobro dok sva piletina ne bude natopljena marinadom. Ostavite tako nekih sat vremena ili čak 24 sata (što duže to bolje).
-
Stavite gril tavu ili običnu tavu na kolo. Potom stavite piletinu u tavu i pržite sa svih strana. Kad se piletina ispržila, izvadite je i svaki dio piletine premažite medom.
-
Izrežite ananas na kolutove 1 cm debljine i propržite (gril) sa obje strane.
-
Na kolu, u šerpi prokuhajte rižu, vodu i kokosovo mlijeko. Kad se prokuhalo, smanjite temperaturu na srednje i kuhajte poklopljeno nekih 17-20 minuta. Sklonite sa peći kad se skuhalo.
-
Servirajte piletinu i ananas preko riže i začinite peršunom.