Naučite kako da zapečete bijeli luk u rerni koristeći dvije metode koje su brze, lake i daju vam savršeni karamelizovani bijeli luk.
- 1 ili više glavica bijelog luka
- maslinovo ulje
- so
-
Uključite renu na 200 stepeni.
-
Oljuštite bijeli luk, nemojte vaditi čehne bijelog luka, već ga ostavite čitavog.
-
Odrežite vrh luka tako da se vide sva čehna.
-
pospite pola kašike-kašiku maslinovog ulja po svakoj glavici bijelog luka (ako ima više) i utrljajte u čehna. Pospite svaku glavicu sa pola kašičice soli.
-
U posudu u kojoj ćete peći stavite luk, zatim pokrijte papirom za pečenje, zatim na papir stavite aluminijsku foliju.
-
Pecite u rerni nekih 40-60 minuta ili dok se čehna ne karameliziraju.
-
Luk pouljite i posolite kao u prošlom primjeru. Svaku glavicu luka umotajte u papir za pečenje, zatim u aluminijsku foliju.
-
Stavite tako umotan luk u posudu na papir za pečenje i pecite nekih 40-60 minuta.
-
Čehna uklonite tako što ćete uzeti malu kašiku i okretati kašiku oko čehna i pritisnuti prema dole kako bi izašlo čehno.
-
Servirajte ovako pečen bijeli luk uz baget ili uz pire od karfiola.