Zapečeni bijeli luk

  • on November 12, 2020
  • Likes!
  • November 12, 2020
Zapečeni bijeli luk
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
40 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Naučite kako da zapečete bijeli luk u rerni koristeći dvije metode koje su brze, lake i daju vam savršeni karamelizovani bijeli luk.

Kategorije jela: Povrće, Užina, Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: bijeli luk, zdrava hrana
Porcije: 15
Kalorije: 9 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 ili više glavica bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • so
Instrukcije
  1. Uključite renu na 200 stepeni.

  2. Oljuštite bijeli luk, nemojte vaditi čehne bijelog luka, već ga ostavite čitavog.

  3. Odrežite vrh luka tako da se vide sva čehna.

  4. pospite pola kašike-kašiku maslinovog ulja po svakoj glavici bijelog luka (ako ima više) i utrljajte u čehna. Pospite svaku glavicu sa pola kašičice soli.

  5. U posudu u kojoj ćete peći stavite luk, zatim pokrijte papirom za pečenje, zatim na papir stavite aluminijsku foliju.

  6. Pecite u rerni nekih 40-60 minuta ili dok se čehna ne karameliziraju.

2. Način
  1. Luk pouljite i posolite kao u prošlom primjeru. Svaku glavicu luka umotajte u papir za pečenje, zatim u aluminijsku foliju.

  2. Stavite tako umotan luk u posudu na papir za pečenje i pecite nekih 40-60 minuta.

  3. Čehna uklonite tako što ćete uzeti malu kašiku i okretati kašiku oko čehna i pritisnuti prema dole kako bi izašlo čehno.

  4. Servirajte ovako pečen bijeli luk uz baget ili uz pire od karfiola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..