Pire krompir u tepsiji

  • on November 12, 2020
  • Likes!
  • November 12, 2020
Pire krompir u tepsiji
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 15 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 
Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: krompir, pire krompir
Porcije: 4
Kalorije: 317 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 220 gr suhog mesa/slanine
  • 8 srednjih krompira
  • 3 kašike kanola ulja
  • 1 šolja slanog putera izrezanog na kockice
  • 1 šolja pavlake
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 šolja naerendanog sira plus još za po vrhu
  • 2 kašičice soli
  • 3 mlada luka isjeckana
  • biber
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 200 stepeni.

  2. Očistite krompir (ne guliti), Posušite, pa premažite kanola uljem. Stavite ih na papir za pečenje u tepsiju i pecite nekih 40 minuta.

  3. Dok se krompir peče, u veću tavu na niskoj temperaturi stavite suho meso/slaninu. Propržite ih sa svih strana. Kad se meso ispržilo stavite ga sa strane na ubrus da upije ulje.

  4. Nakon 40 min sklonite krompir iz rerne i smanjite temperaturu na 175 stepeni.

  5. Ostavite kožu na 2 krompira, a sa preostalih skinite. Svaki krompir presijecite na tećinu i stavite u veliku posudu. Meso isjeckajte i ostavite sa strane. Puter, pavlaku, mlijeko, naerendani sir, so i biber dodajte u posudu sa krompirom.

  6. Izgnječite krompir i ostalo dobro tako da dobijete pire.

  7. Dodajte krompir u tepsiju 23×8 cm (oblik pravougaonika).

  8. Po vrhu stavite suho meso i naerendani sir.

  9. Pecite neotkriveno 20-25 minuta. Nakon toga pospite isjeckanog mladog luka po vrhu i servirajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..