- 220 gr suhog mesa/slanine
- 8 srednjih krompira
- 3 kašike kanola ulja
- 1 šolja slanog putera izrezanog na kockice
- 1 šolja pavlake
- 1 šolja mlijeka
- 1 šolja naerendanog sira plus još za po vrhu
- 2 kašičice soli
- 3 mlada luka isjeckana
- biber
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
Očistite krompir (ne guliti), Posušite, pa premažite kanola uljem. Stavite ih na papir za pečenje u tepsiju i pecite nekih 40 minuta.
-
Dok se krompir peče, u veću tavu na niskoj temperaturi stavite suho meso/slaninu. Propržite ih sa svih strana. Kad se meso ispržilo stavite ga sa strane na ubrus da upije ulje.
-
Nakon 40 min sklonite krompir iz rerne i smanjite temperaturu na 175 stepeni.
-
Ostavite kožu na 2 krompira, a sa preostalih skinite. Svaki krompir presijecite na tećinu i stavite u veliku posudu. Meso isjeckajte i ostavite sa strane. Puter, pavlaku, mlijeko, naerendani sir, so i biber dodajte u posudu sa krompirom.
-
Izgnječite krompir i ostalo dobro tako da dobijete pire.
-
Dodajte krompir u tepsiju 23×8 cm (oblik pravougaonika).
-
Po vrhu stavite suho meso i naerendani sir.
-
Pecite neotkriveno 20-25 minuta. Nakon toga pospite isjeckanog mladog luka po vrhu i servirajte.