- 650 gr odreska od govedine
- 650 gr žutog krompira presječenog na četvrt
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike putera
- 5 čehni bijelog luka isjeckanih
- 1 kašičica svježeg timijana mljevenog
- 1 kašičica svježeg ruzmarina mljevenog
- so
- biber
- 75 ml soja sosa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika Sriracha sosa
- biber
-
Isijecite odrezak na tanke dijelove kao trakice. U veću posudu stavite dijelove odreska, soju sos, maslinovo ulje, biber i srriracha sos. Ostavite sa strane da se meso marinira dok vi pripremite krompir.
-
Stavite veću tavu na kolo na srednju temperaturu, stavite kašiku ulja i kašiku putera. Kad se puter otopio, dodajte krompir. Pržite nekih 4 minute, promiješajte i pržite još nekih 4-5 minuta dok krompir ne dobije zlatnu boju i postane mekši kad probodete viljuškom. Kad se krompir ispržio premjestite ga u tanjir i ostavite sa strane.
-
U istoj tavi dodajte preostale 2 kašike putera, bijeli luk i začine. STavite komade odreska u tavu, marinadu ostavite za poslije. Pržite komade odreska sa svake strane oko minutu, dok ne dobiju finu braonkastu boju.
-
Prije nego što se isprže komadi odreska, možete dodati marinadu i kuhati još minutu ili dvije. Dodajte krompir u tavu. Začinite biberom i soli ako je potrebno.
-
Sklonite sa peći i servirajte odmah. Uživajte!
Krompir možete skuhati u ključaloj slanoj vodi prije nego što ga ispržite.