- 800 gr junećeg mesa mljevenog
- 50 ml vode
- 2 čehna bijelog luka isjeckanog
- soli
- bibera
- ulje
-
U šerpu naspite vodu, bijeli luk, kašičicu soli i 2 prstohvata bibera. Stavite da smjesa provri.
-
Kad je smjesa provrila, sklonite je sa kola i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila smjesu procijedite u posudu sa mesom. Dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da stoji preko noći u frižideru.
-
Nakon što je meso odstojalo, izvadite ga i meso dobro izmiješajte rukom nekih 15-20 minuta.
-
Kad ste dobro izmiješali uzmite špric i stavite smjesu. Špricom oblikujte meso tako da izađe pravi oblik ćevapa.
-
U tavu stavite ulje da se ugrije, još bolje bi bilo ako imate roštilj, ali i ovako je uredu.
-
Kad se ulje ugrijalo stavite ćevape u tavu i pržite. Okrećite stalno da se dobro isprže sa svih strana.
-
Ćevape poslužite uz isjeckani luk i lepinu. Uživajte
Najbolje je koristiti svježe juneće meso.
Prikazane kalorije se odnose na porciju od 10 ćevapa koja ima između 900-1000 kalorija.