Pečeni paradajz daje supi bogatu aromu.
- 9 paradajza Roma ili običnog prerezanog na pola
- 3 kašike maslinovog ulja ekstra djevičanskog
- 2 kašike neslanog putera
- 1 žuti luk isjeckan
- 4 čehne bijelog luka isjeckanog
- 1 kašika svježeg timijana mljevenog
- 1 kašičica košer soli
- 1 konzerva paradajz sosa
- 1 šolja bosiljka isjeckanog
- 1 kašika šećera
- 2 šolje pilećeg temeljca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
-
Uključite rernu na 190 stepeni.
-
Na pleh stavite foliju i poredajte prepolovljeni paradajz. Pospite maslinovim uljem i začinite sa biberom i soli.
-
Pecite paradajz nekih sat vremena. Zatim izvadite iz rerne i ostavite sa strane.
-
U šerpu stavite 2 kašike ulja ili putera na srednjoj temperaturi.
-
Dodajte luk i pržite nekih 5 minuta. Zatim dodajte bijeli luk, timijan, so i biber. Pržite još minutu.
-
Dodajte paradajz iz konzerve (izgnječite ga), bosiljak i šećer. Smanjite temperaturu i krčkajte nekih 10 minuta.
-
Dodajte temeljac i pečeni paradajz u šerpu. Krčkajte 30 minuta povremeno miješajući. Odstranite šerpu sa kola.
-
Uzmite blender i ispasirajte supu. Zatim vratite šerpu na peć i dodajte vrhnje za kuhanje. Promiješajte.
-
Na vrhu možete dodati prepečene kockice hljeba.