- 500 gr goveđeg mljevenog mesa
- 1 i po kašičica crnog bibera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice paprike
- pola kašičice smeđeg šećera
- dva prstohvata bijelog luka u prahu
- dva prstohvata luka u prahu
- dva prstohvata kajenskog bibera
- 6 zemičkih (pecivo)
- 6 listova sira
- 6 listova salate
- 1 veliki paradajz isjeckan na 6 dijelova
- pola glavice crvenog luka izrezanog na kolutove
- 6 kiselih krastavica izrezanih
-
U malo posudu stavite sve začine za smjesu: biber, so , papriku, luk u prahu, bijeli luk u prahu, kajenski biber i smeđi šećer, sve izmiješajte i ostavite sa strane.
-
Mljeveno meso podijelite na 6 jednakih dijelova (loptica). Potom uzmite svaki dio i spljoštrite dlanom. Pokrijte i ostavite sa strane.
-
U tavu stavite ulje i ugrijte na srednjoj temperaturi, ako imate gril onda još bolje. Uzmite začine i pospite preko svake pljeskavice, zatim pljeskavice stavite u tavu/ na gril. Pržite nekih 4 minute sa svake strane, dok pljeskavice ne budu braonkaste boje.
-
Zadnju minutu prženja stavite liske sira na pljeskavice, zatim sklonite sa peći.
-
Uzmite jednu zemičku, prepolovite i stavljajte pljeskavicu sa sirom, zatim paradajz, salatu, luk i krastavicu, ili jednostavno redom koji želite.
Možete dodati majonezu ili kečap.