Hamburger

  • on November 10, 2020
  • Likes!
  • November 10, 2020
Hamburger
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: burger, hamburger
Porcije: 6
Kalorije: 293 kcal
Autor: admin
Sastojci
Smjesa za hamburger
  • 500 gr goveđeg mljevenog mesa
  • 1 i po kašičica crnog bibera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice paprike
  • pola kašičice smeđeg šećera
  • dva prstohvata bijelog luka u prahu
  • dva prstohvata luka u prahu
  • dva prstohvata kajenskog bibera
Ostalo
  • 6 zemičkih (pecivo)
  • 6 listova sira
  • 6 listova salate
  • 1 veliki paradajz isjeckan na 6 dijelova
  • pola glavice crvenog luka izrezanog na kolutove
  • 6 kiselih krastavica izrezanih
Instrukcije
  1. U malo posudu stavite sve začine za smjesu: biber, so , papriku, luk u prahu, bijeli luk u prahu, kajenski biber i smeđi šećer, sve izmiješajte i ostavite sa strane.

  2. Mljeveno meso podijelite na 6 jednakih dijelova (loptica). Potom uzmite svaki dio i spljoštrite dlanom. Pokrijte i ostavite sa strane.

  3. U tavu stavite ulje i ugrijte na srednjoj temperaturi, ako imate gril onda još bolje. Uzmite začine i pospite preko svake pljeskavice, zatim pljeskavice stavite u tavu/ na gril. Pržite nekih 4 minute sa svake strane, dok pljeskavice ne budu braonkaste boje.

  4. Zadnju minutu prženja stavite liske sira na pljeskavice, zatim sklonite sa peći.

  5. Uzmite jednu zemičku, prepolovite i stavljajte pljeskavicu sa sirom, zatim paradajz, salatu, luk i krastavicu, ili jednostavno redom koji želite.

Bilješke o receptu

Možete dodati majonezu ili kečap. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..