- 1.5 kg junećeg ili goveđeg mesa (najkvalitetniji dio)
- 3 čehna bijelog luka
- 1 glavica luka
- 3 mrkve
- 100 gr korijena celera
- 100 gr suhe pancete
- 200 ml crnog vina
- 2 kašike paradajz paste
- 100 ml maslinovog ulja
- malo soli
- malo bibera
- 2 kašike klinčića
- 50 gr senfa
- grančica ruzmarina
- 6-7 suhih šljiva
- 3 kašike vinskog sirćeta ili balzamika
- 200 ml prošeka
- 200 ml vode i još 200 poslije
-
Mrkvu uzeti i isijeći po dužini na nekoliko dijelova. Korijen celera isto isijeci na male štapiće. Pancetu izrezati.
-
Meso uzeti i probušiti nekoliko rupa. U neke rupe stavite celer, u neke mrkvu, a u neke pancetu, možete i bijeli luk. Zatim senfom premažite meso sa svih strana.
-
U posudu stavite meso, ostatak mrkve, celera, bijelog luka, pobiberite sve i posolite. Pospite ruzmarinom. Obavezno: Stavite 6-7 suhih šljiva. Sve pospite sa 200 ml crnog vina, 200 ml vode i 3 kašike vinskog sirćeta ili balzamika. Poklopite posudu i stavite u frižiderih nekih 3-3,5 sata. Potom okrenite meso, posolite i pobiberite i ostavite u frižideru da stoji preko noći.
-
Izvadite meso i odvojite od povrća. U šerpu stavite maslinovo ulje i stavite meso da se proprži sa svih strana. Zamotajte u foliju.
-
U šerpu gdje se meso propržilo dodajte još 50 ml maslinovog ulja, zatim stavite povrće i propržite nekih 15 tak minuta. Smjesu sa vinom naspite u šerpu sa povrćem i dodajte meso.
-
Naspite vodu otprilike pola šerpe. Dodajte pastu od paradajza, klincic i kuhajte nekih sat vremena poklopljeno. Povremeno okrenite meso. Nakon sat vremena ponovo dodajte vodu da prekrije pola mesa. Kuhajte još sat vremena.
-
Nakon što se skuhalo meso izvadite i izrežite. Povrće u šerpi ispasirajte, dodajte soli i bibera, 200 ml prošeka dodajte i promiješajte dobro, kuhajt ejoš nekih 5 minuta.
-
Meso servirajte i pospite sosom.
Ovo meso je najbolje servirati uz njoke. U sos možete dodati i malo muškantnog oraščića. Na kraju možete posuti isjeckanim peršunom.