Dalmatinska pašticada

  • on November 10, 2020
  • Likes!
  • November 10, 2020
Dalmatinska pašticada
Vrijeme pripreme
50 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 50 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Hrvatska, Italijanska
Tagovi: dalmatinska pasticada, hrvatska kuhinja, pasticada
Autor: admin
Sastojci
  • 1.5 kg junećeg ili goveđeg mesa (najkvalitetniji dio)
  • 3 čehna bijelog luka
  • 1 glavica luka
  • 3 mrkve
  • 100 gr korijena celera
  • 100 gr suhe pancete
  • 200 ml crnog vina
  • 2 kašike paradajz paste
  • 100 ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • malo bibera
  • 2 kašike klinčića
  • 50 gr senfa
  • grančica ruzmarina
  • 6-7 suhih šljiva
  • 3 kašike vinskog sirćeta ili balzamika
  • 200 ml prošeka
  • 200 ml vode i još 200 poslije
Instrukcije
  1. Mrkvu uzeti i isijeći po dužini na nekoliko dijelova. Korijen celera isto isijeci na male štapiće. Pancetu izrezati.

  2. Meso uzeti i probušiti nekoliko rupa. U neke rupe stavite celer, u neke mrkvu, a u neke pancetu, možete i bijeli luk. Zatim senfom premažite meso sa svih strana.

  3. U posudu stavite meso, ostatak mrkve, celera, bijelog luka, pobiberite sve i posolite. Pospite ruzmarinom. Obavezno: Stavite 6-7 suhih šljiva. Sve pospite sa 200 ml crnog vina, 200 ml vode i 3 kašike vinskog sirćeta ili balzamika. Poklopite posudu i stavite u frižiderih nekih 3-3,5 sata. Potom okrenite meso, posolite i pobiberite i ostavite u frižideru da stoji preko noći.

  4. Izvadite meso i odvojite od povrća. U šerpu stavite maslinovo ulje i stavite meso da se proprži sa svih strana. Zamotajte u foliju.

  5. U šerpu gdje se meso propržilo dodajte još 50 ml maslinovog ulja, zatim stavite povrće i propržite nekih 15 tak minuta. Smjesu sa vinom naspite u šerpu sa povrćem i dodajte meso.

  6. Naspite vodu otprilike pola šerpe. Dodajte pastu od paradajza, klincic i kuhajte nekih sat vremena poklopljeno. Povremeno okrenite meso. Nakon sat vremena ponovo dodajte vodu da prekrije pola mesa. Kuhajte još sat vremena.

  7. Nakon što se skuhalo meso izvadite i izrežite. Povrće u šerpi ispasirajte, dodajte soli i bibera, 200 ml prošeka dodajte i promiješajte dobro, kuhajt ejoš nekih 5 minuta.

  8. Meso servirajte i pospite sosom.

Bilješke o receptu

Ovo meso je najbolje servirati uz njoke. U sos možete dodati i malo muškantnog oraščića. Na kraju možete posuti isjeckanim peršunom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..