Ružice

  • on November 9, 2020
  • Likes!
Ružice
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Ružice su stari tradicionalni bosanski kolač. Najčešće se prave za vrijeme Bajrama. Vrlo su slične baklavi.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: bajramski kolaci, kolaci, ruzice
Autor: admin
Sastojci
  • 500 gr gotove jufke za baklavu
  • 500 gr oraha
  • 400 gr šećera
  • 250 gr maslaca
Agda/ Preliv
  • 600 gr šećera
  • 600 ml vode
  • 1 limun
Instrukcije
  1. Prvo pripremite agdu. U šerpu stavite vodu, šećer i limun izrezan na kolutove. Kuhajte oko 7-8 minuta. Zatim ostavite da se hladi.

  2. U drugu šerpu stavite maslac da se otopi. U orahe dodajte dvije čaše šećera, promiješajte.

  3. Tepsiju premažite otopljenim puterom. Uključite rernu na 120 stepeni.

  4. Odvojite list jufke i premažite puterom, zatim stavite smjesu sa orasima preko cijele jufke. Zatim stavite opet list jufke, premažite puterom, potom orasima i tako sve redom. Otprilike 5-6 listova jufke.

  5. Kad ste sve završili počnite motati jufku, kao za pitu. Zatim uzmite jedan list jufke i natopite puterom. Gotovu jufku sa orasima umotajte u taj list. Uzmite nož i režite rolat na manje dijelove, i odmah ih stavljajte u tepsiju.

  6. Preostalim maslacom premažite tako spremljene ružice u tepsiji. Pecite nekih sat vremena, provjeravajte stalno da nebi zagorile.

  7. Gotove ružice premazati agdom. Uživajte!

Bilješke o receptu

Tepsija 22×38 (oblik pravougaonika)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..