Ružice su stari tradicionalni bosanski kolač. Najčešće se prave za vrijeme Bajrama. Vrlo su slične baklavi.
- 500 gr gotove jufke za baklavu
- 500 gr oraha
- 400 gr šećera
- 250 gr maslaca
- 600 gr šećera
- 600 ml vode
- 1 limun
-
Prvo pripremite agdu. U šerpu stavite vodu, šećer i limun izrezan na kolutove. Kuhajte oko 7-8 minuta. Zatim ostavite da se hladi.
-
U drugu šerpu stavite maslac da se otopi. U orahe dodajte dvije čaše šećera, promiješajte.
-
Tepsiju premažite otopljenim puterom. Uključite rernu na 120 stepeni.
-
Odvojite list jufke i premažite puterom, zatim stavite smjesu sa orasima preko cijele jufke. Zatim stavite opet list jufke, premažite puterom, potom orasima i tako sve redom. Otprilike 5-6 listova jufke.
-
Kad ste sve završili počnite motati jufku, kao za pitu. Zatim uzmite jedan list jufke i natopite puterom. Gotovu jufku sa orasima umotajte u taj list. Uzmite nož i režite rolat na manje dijelove, i odmah ih stavljajte u tepsiju.
-
Preostalim maslacom premažite tako spremljene ružice u tepsiji. Pecite nekih sat vremena, provjeravajte stalno da nebi zagorile.
-
Gotove ružice premazati agdom. Uživajte!
Tepsija 22×38 (oblik pravougaonika)