Hljeb sa ruzmarinom
Vrijeme pripreme
1 d 15 mins
Vrijeme kuhanja
40 mins
Ukupno vrijeme
1 d 55 mins
Kategorije jela:
Doručak, Ručak
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
hleb, hljeb, kruh, ruzmarin
Porcije: 8
Sastojci
- 3 šolje višenamjenskog brašna
- 3 čehna bijelog luka
- 1 kašika svježeg ruzmarina isjeckanog
- 1 kašičica košer soli
- prstohvat bibera
- pola kašičice kvasca
- 1 i po šolja vode
- 2 kašike kukuruznog brašna
Instrukcije
-
U veću posudu stavite brašno, bijeli luk, ruzmarin, so, biber i kvasac.
-
Dodajte vodu i koristeći drvenu kašiku ili ruke umijesite tijesto., otprilike nekih 30tak sekundi.
-
Posudu prekrijte plastičnom folijom i pustite da stoji na sobnoj temperaturi 18 do 24 sata, dok tijesto ne bude prekriveno mjehurićima.
-
U posudu/ tepsiju stavite ulje i pouljite, zatim pospite posudu kukuruznim brašnom.
-
Na drvenoj površini/ daski pospite brašna i oblikujte tijesto u obliku lopte.
-
Tijesto stavite u pripremljenu posudu. Prekrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dok se tijesto ne udupla u svojoj veličini, nekih 2 sata otprilike.
-
Uključite rernu na 220 stepeni. Stavite hljeb u rernu i pecite nekih 30-40 minuta dok ne bude zlatno smeđe boje.