Ovo jelo je niskokalorično jelo, takođe je i gluten free.
- 900 gr pilećih fileta bez kožice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 500 gr riže od karfiola ( ili 1 glavica karfiola, izerendanog ili isjeckanog u sjecku)
- 450 gr zamrznutih cvjetova brokule
- 2 velika jaja umućena
- 3 šolje naerendane mocarele
- 2 kašičice morske soli
- 2 kašičice bijelog luka u prahu
- 2 kašičice luka u prahu
- 2 kašike otopljenog putera
- 1 šolja naerendanog italijanskog sira
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Pouljite tepsiju maslinovim uljem. Stavite tepsiju na stranu.
-
Isijecite pileće filete horizontalno kako bi ih stanjili. U pouljite ih maslinovim uljem i stavite na papir za pečenje na pleh. Začinite sa biberom i soli i pecite 20 minuta.
-
Dok se piletina peče, odmrznite brokule i pripremite rižu od karfiola. Karfiol posušite ubrusom ako ste ga naerendali, kako bi upio svu vodu.
-
Izvadite piletinu iz rerne i ostavite da se hladi nekih 5 minuta. Zatim je isjeckajte na kockice.
-
U veću posudu, dodajte rižu od karfiola, brokule, piletinu, jaja, mocarelu, so, bijeli luk u prahu, luk u prahu i puter. Dobro sve izmiješajte.
-
Dobijenu smjesu premjestite u pripremljenu tepsiju, po vrhu stavite preostali sir.
-
Pecite oko 50 minuta, dok se sir na vrhu skroz ne otopi i bude smeđe boje.
-
Prije serviranja jelo neka stoji nekih 10 tak minuta.