Ovako spremljena piletina je odlična za brzu i laku večeru. Bogata je bijelim lukom i zahtjeva samo četiri sastojka za sos!
- 500 gr pilećih fileta
- 40 gr brašna
- 120 ml pilećeg temeljca
- 6 kašika neslanog putera otopljenog
- 2 čehne bijelog luka isjeckanog
- 1 kašika isjeckanog peršuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- pola kašičice crnog bibera
- 1 limun za serviranje
-
U plitkoj posudi stavite brašno, bijeli luk u prahu, so i biber.
-
Presijecite filete na pola kako bi ih istanjili. Svaki dio piletine uvaljajte u brašno i ostavite po strani.
-
Veću tavu stavite na kolo na srednju temperaturu, dodajte kašiku putera i kašiku masalinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo dodajte piletinu i pržite dok ne porumene na svakoj strani. Piletinu izvadite i ostavite po strani.
-
U tavu dodajte bijeli luk. Pržite nekih minutu – dvije, dok ne počne da dobija smeđu boju, zatim pospite pileći temeljac. Koristite drvenu kašiku kako biste ostrugali dno tave, zatim dodajte preostalih 5 kašika putera. Začinite peršunom, soli i biberom.
-
Ostavite da se krčka nekoliko minuta, zatim smanjite temperaturu i stavite piletinu ponovo u tavu.
-
Piletinu servirajte tako što ćete preko piletine posuti ovaj sos.
Ako koristite slani puter, onda pripazite koliko ćete začiniti jelo.
Kad servirajte piletinu i preko nje stavite sos, možete još iscijediti malo limuna ako želite. Limun nemojte cijediti dok se sos kuha u tavi jer može pokvariti sos.
Umjesto peršuna možete staviti tamjan ili ruzmarin, ali će okus biti dosta jači.