- 5 velika luka
- 6 kašika putera
- 2 štapa svježeg tamjana
- 2 lovorova lista
- 180 ml suhog bijelog vina
- 4 šolje goveđeg temeljca
- 1.5 šolja pilećeg temeljca
- 1 kašičica balsamika
- malo soli
- malo bibera
- 1 baget
- 3 kašike maslinovog ulja
- 6 liski sira
-
Izrežite luk na kolutove srednje debljine.
-
U šerpu otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i promiješajte dobro da se luk utopi u puter.
-
Luk se karamelizuje sporo, strpljivo čekajte. Otprilike će biti potrebno oko 50 minuta do sat da se luk karamelizuje. Svakih 15 minuta miješajte luk. Luk će biti gotov kad dobije smeđu boju.
-
Kad se luk karamelizirao dodajte bijelo vino i kuhajte nekih 2-3 minute
-
Dodajte goveđi i pileći temeljac, balsamiko, lovorove listove i tamjan. Kuhajte još nekih 45 minuta.
-
Dok se supa kuha, uključite rernu na 180 stepeni. Izrežite baget na kriške. Namažite kriške bageta sa maslinovim uljem i pecite nekih 5 minuta.
-
Zatim povećajte temperaturu na 200 stepeni. Na svaku krišku stavite sir i pecite dok se sir ne raastopi.
-
Iz šerpe uklonite lovorove listove i tamjan. Začinite sa bierom i soli.
-
Kutlačom navadite supu u tanjire/ posude i na nasutu supu stavite kriške bageta.