Zagorski štrukli

  • on November 5, 2020
  • Likes!
Zagorski štrukli
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 35 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Hrvatska
Tagovi: strukli, zagorski strukli
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 300 gr brašna
  • 120 ml mlake vode
  • 1 veće jaje
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašičica soli
  • 50 gr otopljenog putera
Fil
  • 500 gr svježeg sira
  • 100 gr čvrstog vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
Premaz
  • 300 ml vrhnja za kuhanje čvrstog za preliv na kraju
  • 50 gr putera za premaz zdjele
Instrukcije
  1. U veću posudu stavite sito, zatim naspite brašno u sito i pomjerajte sve dok svo brašno ne ostane u posudi.

  2. Dodajte kašičicu soli, jedno jaje, kašiku ulja, 60 ml vode. Mutite prvo jaje, pa oko jajeta, dodajte preostalo 60 ml vode i sjedinite smjesu. Kad se dobili smjesu u posudi, mijesite tijesto još nekih dodatnih 7-8 minuta.

  3. Uzmite veći dublji tanjir ili neku posudu i pouljite je sa svih strana, potom stavite tijesto, uzmite malo ulja i dodajte po tijestu. Prstima premažite tijesto malo pritiskajući da upije. Zatim uzmite papirnu foliju i stavite preko tijesta, obložite tanjir. Tijesto ostavite da odstoji nekih sat vremena najmanje.

Nadjev
  1. Rernu uključite na 180 stepeni.

  2. U posudu stavite svježi sir, vrhnje za kuhanje, so, jaja. sve dobro izmiješajte.

  3. Uzmite krpu za kuhanje i raširite je, pospite je brašnom. Stavite tijesto na krpu, pospite tijesto sa malo brašna, uzmite oklagiju i razvucite tijesto. Kad ste razvukli tijesto, ostavite da odstoji oko 4 minute.

  4. Tijesto uzmite rukama i počnite razvlačiti od sredine. Tijesto će biti u dobrom stanju, tako da dok ga budete razvlačili neće pucati, niti će se lijepiti. Tijesto bi trebalo da razvučete malo preko stola na kojem pravite. Kad ste razvukli, odsijecite zadebljale dijelove na kraju, možete i rukom.

  5. Uzmite posudu u kojoj je istopljeni maslac i kašikom posipajte po krajevima tijesta gdje ćete staviti fil.

  6. Uzmite nadjev i počnite stavljati po jufki, otprilike kašika nadjeva uz razmak od 1-2 cm između nadjeva. Kad ste došli do kraja, počnite motati jufku, Polahko podignite krpu i kako se jufka bude motala vi ćete polako "gurati".

  7. Kad dobro urolate jufku (ne do kraja, neka 3 puta otprilike) rukama pritisnite dijelove jufke između nadjeva, izgledat će kao neki mali pravougaonici. Zatim nožem presijecite taj dio jufke od ostatka jufke. A onda presijecite i dijelove između nadjeva koje ste prethodno rukom napravili.

  8. Posudu u kojoj ćete peći (tepsiju) premažite puterom i redajte odsječene dijelove i prelijte istopljenim puterom. Uzmite čvrsto vrhnje i stavite po svakoj štrukli, zatim razmažite ravnomjerno kašikom. Pecite oko 25-30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..