- 2 kašičice sjemenki od komorača / mirođije
- 1 kašičica izmrvljenje crvene paprike
- 220 gr gljiva (smeđih)
- 220 gr shiitaki gljiva
- 60 ml maslinovog ulja extra djevičansko
- 1 žuti luk isjeckan
- 1 velika mrkva isjeckana
- 113 gr paradajz paste
- 6 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 kašika isjeckanog ruzmarina
- pola šolje suhog crnog ili bijelog vina
- 1 kašičica košer soli
- 1 kašičica crnog bigera
- pola šolje isjeckanih oraha
- 1 šolja pšeničnog mlijeka
- 1 kašika tamari sosa (gluten free soja sos)
- 340 gr tagliatella ili pappardelle (rezanci) tjestenine
- svježi bosiljak
-
Na srednjoj temperaturi u tavi propržite sjemenke komorača i crvenu papriku oko 2 minute, miješajući. Nakon toga sjemenke i crvenu papriku prebacite u sjeckalicu za hranu, dodajte smeđe gljive i shiitaki gljive dok se dobro ne izmiksa. Zatim tu smjesu prebacite u posudu. U sjeckalicu stavite luk i mrkvu i izmiksajte dobro.
-
U veću šerpu stavite ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte smjesu sa gljiva stavite u šerpu i pržite nekih 4 do 5 minuta, miješajući povremeno, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Dodajte luk i mrkvu, pržite još nekih 6 minuta. Sklonite povrće sa strane šerpe i dodajte paradajz pastu, bijeli luk, ruzmarin na praznu stranu. Pržite oko 2 minute. Zatim dodajte vino i kuhajte nekih 2 minute, dok alkohol ne izlapi. Dodajte so, biber, orahe, mlijeko i tamari sos. Smanjite temperaturu i poklopite šerpu, pustite da se kuha dok ne pripremite pastu.
-
U slanu ključalu vodu dodajte pastu i pustite da se kuha nekih minutu.
-
Zatim pastu (bez vode) premjestite u šerpu sa sosom. Dodajte 1 šolju vode u kojoj ste kuhali pastu, miješajte dok pasta ne bude al dente i sos se upije u pastu. Potom sklonite šerpu sa kola, začinite još ako vam treba još soli. Servirajte u 6 posuda i dekorirajte uz bosiljak.