Veganski bolonjez sos

  • on November 5, 2020
  • Likes!
Veganski bolonjez sos
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 
Kategorije jela: Ručak, Vegan
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: bolonjez, vegan
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 2 kašičice sjemenki od komorača / mirođije
  • 1 kašičica izmrvljenje crvene paprike
  • 220 gr gljiva (smeđih)
  • 220 gr shiitaki gljiva
  • 60 ml maslinovog ulja extra djevičansko
  • 1 žuti luk isjeckan
  • 1 velika mrkva isjeckana
  • 113 gr paradajz paste
  • 6 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
  • 1 kašika isjeckanog ruzmarina
  • pola šolje suhog crnog ili bijelog vina
  • 1 kašičica košer soli
  • 1 kašičica crnog bigera
  • pola šolje isjeckanih oraha
  • 1 šolja pšeničnog mlijeka
  • 1 kašika tamari sosa (gluten free soja sos)
  • 340 gr tagliatella ili pappardelle (rezanci) tjestenine
  • svježi bosiljak
Instrukcije
  1. Na srednjoj temperaturi u tavi propržite sjemenke komorača i crvenu papriku oko 2 minute, miješajući. Nakon toga sjemenke i crvenu papriku prebacite u sjeckalicu za hranu, dodajte smeđe gljive i shiitaki gljive dok se dobro ne izmiksa. Zatim tu smjesu prebacite u posudu. U sjeckalicu stavite luk i mrkvu i izmiksajte dobro.

  2. U veću šerpu stavite ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte smjesu sa gljiva stavite u šerpu i pržite nekih 4 do 5 minuta, miješajući povremeno, dok ne poprime zlatno smeđu boju. Dodajte luk i mrkvu, pržite još nekih 6 minuta. Sklonite povrće sa strane šerpe i dodajte paradajz pastu, bijeli luk, ruzmarin na praznu stranu. Pržite oko 2 minute. Zatim dodajte vino i kuhajte nekih 2 minute, dok alkohol ne izlapi. Dodajte so, biber, orahe, mlijeko i tamari sos. Smanjite temperaturu i poklopite šerpu, pustite da se kuha dok ne pripremite pastu.

  3. U slanu ključalu vodu dodajte pastu i pustite da se kuha nekih minutu.

  4. Zatim pastu (bez vode) premjestite u šerpu sa sosom. Dodajte 1 šolju vode u kojoj ste kuhali pastu, miješajte dok pasta ne bude al dente i sos se upije u pastu. Potom sklonite šerpu sa kola, začinite još ako vam treba još soli. Servirajte u 6 posuda i dekorirajte uz bosiljak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..