Sarma

  • on November 5, 2020
  • Likes!
Sarma
Vrijeme pripreme
45 mins
Vrijeme kuhanja
2 mins
Ukupno vrijeme
2 hrs 45 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bosanska, Srpska
Tagovi: sarma
Porcije: 10
Kalorije: 373 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 veća glavica kupusa
  • 500 gr faširanog mesa
  • 1 crveni luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 2 kašičice sitno isjeckanog peršuna
  • prstohvat aleve crvene paprike
  • 1 šolja riže
  • začina/ vegete po potrebi
Sos
  • 1 šolja paradajz sosa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika ulja
Instrukcije
  1. Uzmite glavicu kupusa i sasjecite korijen, zatim stavite u šerpu, nasuti vode da prekrije kupus. Uključiti na kolo na srednjoj temperaturi dok se liske ne obare.

  2. Kad su se liske obarile, polahko odvojite liske kupusa.

  3. U posudu staviti faširano meso, crveni i bijeli luk, peršun, crvenu papriku, vegete i rižu. Izmiješati dobro.

  4. Uzeti lisku kupusa i u jedan dio liske staviti već gotovu smjesu, zatim urolajte lisku, a krajeve što vam ostanu stavite unutra. Ako su veće liske možete ih prepoloviti.

  5. Kad su sarmice gotove, staviti 1 lisku kupusa na dno šerpe, zatim poredati sarmice i preliti vodom da se prekriju sarme. Kuhajte nekih sat, sat i po.

  6. Kad su sarme pri kraju, uzmite jednu posudu stavite paradajz sos, ulje, i brašno i stavite je na kolo kratko da se sos ugusti. Kad je sos gotov istresite ga u polu gotovu sarmu i pustite da se krčka nekih 15 minuta. Nakon toga sarma je gotova. Uživajte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..