- 1 veća glavica kupusa
- 500 gr faširanog mesa
- 1 crveni luk
- 1 čehno bijelog luka
- 2 kašičice sitno isjeckanog peršuna
- prstohvat aleve crvene paprike
- 1 šolja riže
- začina/ vegete po potrebi
- 1 šolja paradajz sosa
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
-
Uzmite glavicu kupusa i sasjecite korijen, zatim stavite u šerpu, nasuti vode da prekrije kupus. Uključiti na kolo na srednjoj temperaturi dok se liske ne obare.
-
Kad su se liske obarile, polahko odvojite liske kupusa.
-
U posudu staviti faširano meso, crveni i bijeli luk, peršun, crvenu papriku, vegete i rižu. Izmiješati dobro.
-
Uzeti lisku kupusa i u jedan dio liske staviti već gotovu smjesu, zatim urolajte lisku, a krajeve što vam ostanu stavite unutra. Ako su veće liske možete ih prepoloviti.
-
Kad su sarmice gotove, staviti 1 lisku kupusa na dno šerpe, zatim poredati sarmice i preliti vodom da se prekriju sarme. Kuhajte nekih sat, sat i po.
-
Kad su sarme pri kraju, uzmite jednu posudu stavite paradajz sos, ulje, i brašno i stavite je na kolo kratko da se sos ugusti. Kad je sos gotov istresite ga u polu gotovu sarmu i pustite da se krčka nekih 15 minuta. Nakon toga sarma je gotova. Uživajte