- 1 tikva
- 76 gr putera
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- pola polje mlijeka od badema
- 3 čehne bijelog luka
- 32 gr peršuna isjeckanog
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 1 i po šolja parmezana
- 1 šolja mocarele
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Premažite puterom posudu u kojoj ćete peći. Stavite sa strane. To je posuda u kojoj ćete peći špagete nakon što se tikva skuha. Uzmite pleh i stavite na njega papir za pečenje. ( To je posuda koju ćete prho koristiti).
-
Prvo isijecite krajeve tikve. Tikvu prerežite na pola uzdužno. Zatim izvadite sjemenke iz oba dijela tikve kašikom.
-
U posudu (pleh) na papir za pečenje stavite oba dijela tikve. Viljuškom izbodite na par mjesta. I stavite u rernu. Pecite nekih 30-40 minuta. ( Znat ćete da je gotovo kad nož zabodete kroz oguljinu tikve, a nož prođe lako).
-
Kad se tikva ispekla, izvadite je, zatim uzmite viljušku i istružite je. Sve što ste izvadili stavite u pripremljenu posudu i ostavite sa strane dok ne pripremite sos.
-
Stavite u manju šerpu puter da se otopi, zatim dodajte vrhnje za kuhanje, mlijeko od badema, so, biber, bijeli luk u prahu i parmezan sir. Miješajte dok se dve ne sjedini i rastopi. Zatim dodajte peršun i promiješajte.
-
Sos prelijte preko špageta, po vrhu stavite naerendanu mocarelu. Pecite 15 minuta.