- 400 gr karfiola izrezanih na po jedan cvijet karfiola
- 900 gr pilećih fileta
- 1 kašičica luka u prahu
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- pola kašičice soli
- prstohvat bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 šolje vrhnja za kuhanje
- 340 gr naerendane mocarele
-
U posudu stavite karfiol i 1 šolju vode, stavite u mikrovalnu, pokrijte sa ubrusom, nekih 3-5 minuta neka bude u mikrovalnoj ili dok karfiol ne smekša. Nemojte prekuhati. Ako nemate mikrovalnu, možete i standardno skuhati.
-
Posušite karfiol sa ubrusom i stavite sa strane.
-
Isijecite pileće filete na kockice oko 1 cm, zatim začinite bijelim lukom u prahu, lukom u prahu, sa biberom i soli.
-
U tavu na srednjoj temperaturi dodajte maslinovo ulje i kockice piletine. Pržite ok o10 minuta ili dok se piletina dobro isprži. Stavite sa strane.
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
U manju šerpu stavite vrhnje za kuhanje i zagrijte na srednjoj temperaturi. Kad se zagrijalo dodajte 3 šolje mocarele i miješajte dok se sir ne rastopi dobro.
-
Pripremite tepsiju 13×9, i pouljite je, zatim stavite pola šolje vrhnja za kuhanje.
-
Zatim dodajte pola karfiola ( pola od ukupno skuhanog karfiola) u posudu i rasporedite po dnu posude,
-
Zatim na karfiol stavite skuhanu piletinu, neka piletina popuni praznine između karfiola.
-
Pospite 3/4 šolje (177 ml) vrhnja za kuhanje preko karfiola i piletine.
-
Pospite oko 127 gr mocarele po vrhu.
-
Ponovite sve koristeći prethodno ostali karfiol i piletinu. Na kraju opet stavite mocarele.
-
Stavite u rernu i pecite nekih 30 minuta ili dok se sir skro ne rastopi.