Piletina sa medom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
Kategorije jela:
Ručak, Večera
Tip kuhinje:
Azijska, Kineska kuhinja
Tagovi:
piletina
Porcije: 4
Sastojci
- 8 komada pilećih karabataka
- 2 kašike kukuruznog brašna (kukuruzni škrob)
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 kašika neslanog putera
- 4 čehne sitno isjeckanog bijelog luka
- 110 gr meda
- 80 ml pilećeg temeljca
- 1 kašika rižinog sirćeta
- 1 kašika soja sosa
Serviranje
- 1 kašika isjeckanog peršuna
- pola kašičice čili začina
- skuhana riža
Instrukcije
-
U posudu stavite piletinu, dodajte kukuruzni škrob, so i biber. Dobro izmiješajte dok piletina ne bude prekrivena kukuruznim škobom.
-
U veliku tavu stavite ulje i dobro zagrijte.
-
Dodajte piletinu i pržite sa svake strane dok ne dobije boju zlatno smeđu (oko 4-5 minuta).
-
Dodajte puter u tavu, pustite da se otopi, zatim dodajte bijeli luk i promiješajte zajedno. Smanjite temoeraturu kako vam bijeli luk ne bi izgorio.
Sos
-
U posudu stavite med, pileći temeljac, sirće i soja sos i promiješajte sve zajedno.
-
Zatim sos stavite u tavu sa piletinom. Pojačajte temperaturu i pustite da se kuha nekih 4-5 minuta, dok se sos ne usafti, a piletina ne bude roza iznutra.
-
Po vrhu pospite peršuna i čilija, zatim servirajte preko riže. Uživajte!