- 15 kašika brašna
- 15 kašika mlijeka
- 15 kašika šećera
- 15 kašika ulja
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 1 paketić vanilin šećera
- 1 paketić praška za pecivo
- 6 velikih jabuka
- 1 paketić cimeta
- malo soka od limuna
- kašičica šećera
- kašika griza
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
U posudu staviti šećer i jaja, umutiti mikserom, zatim dodati mlijeko i ulje. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom, izmiješati, pa dodati u mikser. Sve dobro izmiksati.
-
Dobit ćete smjesu otprilike oko 1000 ml, tu smjesu prepolovite na pola tačno.
-
Pripremljenu tepsiju nauljite, zatim dodajte pola smjese. Pecite nekih 15 minuta.
-
U međuvremenu dok se peče prvi dio biskvita, ogulite jabuke i naerendajte. U jabuke dodajte sok od limuna, šećer, cimet i griz, dobro promiješajte.
-
Kad je prva smjesa gotova izvadite iz peći i čitavu smjesu sa jabukama pospite preko biskvita. Poravnajte, zatim preostalu smjesu biskvita pospite preko jabuka. Ubacite da se peče još nekih 15 minuta, možda i 20 jer smjesa treba da dobije braonkastu boju.
-
Nakon što bude gotovo isključite peć i ostavite još nekih 5 minuta u peći iz razloga što smjesa na vrhu može izgledati gotova, a ispod biti žitka. Provjerite viljuškom nakon tih dodatnih 5 minuta.
-
Na kraju kolač pospite šećerom u prahu. Uživajte
Ovo je smjesa za tepsiju od otprilike nekih 38 40 cm, tepsija u obliku pravougaonika.