Kolač sa jabukama i grizom

  • on November 3, 2020
  • Likes!
Brzi kolač sa jabukama
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
 
Kategorije jela: Desert, Voće
Tip kuhinje: Bosanska, Hrvatska, Srpska
Tagovi: jabuke, kolac od jabuka
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
Biskvit
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika mlijeka
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika ulja
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 paketić praška za pecivo
Fil
  • 6 velikih jabuka
  • 1 paketić cimeta
  • malo soka od limuna
  • kašičica šećera
  • kašika griza
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 200 stepeni.

  2. U posudu staviti šećer i jaja, umutiti mikserom, zatim dodati mlijeko i ulje. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom, izmiješati, pa dodati u mikser. Sve dobro izmiksati.

  3. Dobit ćete smjesu otprilike oko 1000 ml, tu smjesu prepolovite na pola tačno.

  4. Pripremljenu tepsiju nauljite, zatim dodajte pola smjese. Pecite nekih 15 minuta.

  5. U međuvremenu dok se peče prvi dio biskvita, ogulite jabuke i naerendajte. U jabuke dodajte sok od limuna, šećer, cimet i griz, dobro promiješajte.

  6. Kad je prva smjesa gotova izvadite iz peći i čitavu smjesu sa jabukama pospite preko biskvita. Poravnajte, zatim preostalu smjesu biskvita pospite preko jabuka. Ubacite da se peče još nekih 15 minuta, možda i 20 jer smjesa treba da dobije braonkastu boju.

  7. Nakon što bude gotovo isključite peć i ostavite još nekih 5 minuta u peći iz razloga što smjesa na vrhu može izgledati gotova, a ispod biti žitka. Provjerite viljuškom nakon tih dodatnih 5 minuta.

  8. Na kraju kolač pospite šećerom u prahu. Uživajte

Bilješke o receptu

Ovo je smjesa za tepsiju od otprilike nekih 38 40 cm, tepsija u obliku pravougaonika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..