- 12 komada lazanja listova
- 450 gr faširanog mesa
- 700 ml marinara sosa / paradajz sosa
- pola šolje isjeckanog luka
- 3 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 kašičica morske soli
- pola kašičice crnog bibera
- pola kašičice origana
- 425 gr rikota sira
- 1 veliko jaje
- 21 gr parmezan sira
- 3 šolje mocarela sira naerendanog
- 21 gr isjeckanog peršuna
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Skuhajte lazanje u ključaloj slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Kad se skuha prospite toplu vodu i naspite hladnu vodu u posudu kako bi spriječili da se lazanje u međuvremenu zalijepe jedna za drugu.
-
U duboku tavu na sredjoj temperaturi, propržite fasirano meso dok ne poprimi boju. Promiješajte povremeno. Potom dodajte luk, bijeli luk, so, poal kašičice bibera i pola kašičice origana. Pržite dok se luk ne izdinsta, dok ne smekša. Zatim dodajte paradajz sos, sačekajte da provri, pa isključite kolo. U posudu u kojoj ćete peći pospite pola šolje ovog sosa po dnu posude i razmažite.
-
U veliku posudu stavite rikota sir, jaje, parmezan sir, pola šolje mocarele i peršun.
-
Na papir za pečenje ili na neku površinu stavite lazanje, zatim pospite preko svakog lista lazanje 1/4 šolje (oko 20gr) mješavine sa sirevima. Zatim dodajte sos u jednom dijelu lista lazanje. Zatim motajte lazanje i tako smotane ih stavite u pripremljenu posudu za pečenje.
-
Pospite preostali sos preko vrha rolnica i pospite preostalu šolju i po mocarela sira.
-
Pecite pokriveno nekih 40 minuta, zatim otklonite foliju i pecite još nekih 2-3 minute dok sir ne dobije svijetlo zlatnu boju. Po vrhu pospite peršuna kad je gotovo. Uživajte