Pomfrit od slatkog krompira
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
Kategorije jela:
Užina
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
pomfrit
Porcije: 4
Kalorije: 287.2 kcal
Sastojci
- 2 velika slatka krompira
- voda
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 1 kašika maslinovog ili biljnog ulja
- pola kašičice bibera
- pola kašičice crvene paprike u prahu
- pola kašičice bijelog luka u prahu
- pola kašičice smeđeg šećera
- so
- parmezan po želji
- isjeckani peršun po želji
Instrukcije
-
Ogulite krompir. Zatim isijecite na duge dijelove, oblik pomfrita.
-
U posudu stavite tako isječeni krompir i pospite vodom. Držite tako u vodi sat vremena. Potom prolijte vodu i posušite krompir. Uključite rernu na 220 stepeni.
-
U veću posudu stavite krompir, kukuruzni škrob i dobro izmiješajte. Zatim dodajte ulje i promiješajte opet.
-
Dodajte biber, papriku, bijeli luk u prahu i smeđi šećer, dobro promiješajte.
-
Stavite papir za pečenje u posudu/ pleh u kojoj ćete praviti, pouljite papir. Zatim dodajte začinjeni krompir.
-
Pecite nekih 15 minuta, zatim okrenite krompir i pecite još nekih 10-15 minuta. Na kraju pospite sa soli i servirajte. Ako želite možete dodati parmezan po vrhu ili peršun.
-
Uživajte!