- 3 šolje brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 paketić germe
- 2 kašičice košer soli
- 1 i po šolja tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja plus 2 kašičice za poslije
- 3 kašike maslinovog ulja
- pola šolje isjeckanog luka
- 2 štapa celera isjeckanog
- 2 čehne bijelog luka isjeckanog
- 1 konzerva paradajz sosa
- 1 konzerva paradajz paste
- 3 kašike naerendanog parmezana
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1 kašičica origana
- 1 i po kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- pola kašičice crnog bibera
- 2 šolje mocarele naerendane
-
Izmiješajte brašno, šećer, germu i so u posudi. Dodajte vodu i 2 kašike ulja. Miješajte dobro, ako koristite mikser miješajte dok se ne stvore loptice oko miješalica. Ako je tijesto previše ljepljivo dodajte još brašna, ako je tijesto previše suho dodajte još vode.
-
Pospite površinu brašnom i premijestite tijesto na nju. Formirajte oblik lopte.
-
U veću posudu stavite preostale 2 kašike maslinovog ulja, dodajte tijesto, zatim pokrijte posudu plastičnom folijom. Stavite posudu na toplo područje i pustite da se tijesto digne nekih 90 minuta.
-
Kad se tijesto diglo, premjestite ga na površinu posutu brašnom i podijelite na 2 dijela. Zamotaje jedan dio tijesta u plastičnu foliju i sačuvajte ga za kasnije.
-
Tijesto koje ćete koristiti stavite na plastičnu foliju i držite nekih 10 tak minuta.
-
Na srednjoj temperaturi stavite tavu i u nju ulje. Dodajte luk, celer, i bijeli luk, pržite dok ne smekša, oko 5 minuta. Dodajte paradajz sos i paradajz pastu, miješajte dok se ne usafti.
-
Dodajte preostale sastojke za sos i krčkajte na manjoj temperaturi. Nakon enkog vremena (30-35 min) sklonite sa kola i pustite sos da se ohladi.
-
Naerendajte sir, potom ga stavite u veliku, čistu posudu. Stavite posduu u zamrzivač najmanje 20 minuta.
-
Uključite rernu na 250 stepeni. Pleh/ tepsiju pouljite i stavite tijesto, dodajte sos na sredinu tijesta i kašikom razmažite po cijelom tijestu jednako. Dodajte sir.
-
Stavite pizzu u rernu i pecite nekih 10-12 minuta.