- 1 srednja tikva, isječena na pola uzduž, sjemenke izvaditi
- 170 ml grčkog jogurta
- 96 gr parmezana
- 1 kašika avokado ulja ili maslinovog ulja
- morska so
- crni biber
-
Uključite rernu na 220 stepeni.
-
Stavite presječenu tikvu u posudu u kojoj ćete peći, dovoljno velikoj da stanu oba dijela. Koristiti tikvu tzv. butternut squash
-
Posuti uljem, morskom soli i biberom. Rukama utrljati u oba dijela tikve ravnomjerno.
-
Pecite tikvu nekih 35-45 minuta ili dok ne smekša na dodir viljuške.
-
Uzmite kašiku i pažljivo izvadite mehke dijelove tikve u veću posudu, ostaviti samo malo na ivicama tikve otprilike oko 1 cm.
-
Dodajte u posudu sa dijelovima tikve grčki jogurt, pola šolje parmezana, morsku so i biber.
-
Viljuškom izgnječite dijelove tikve zajedno za ostalim dodatim u posudu. Da ispadne kao pire.
-
Kad ste to završili smjesu kašikom prebacite u koru tikve i pospite parmezanom.
-
Vratite posudu/tepsiju u peć i pecite nekih 10 tak minuta ili dok ne dobije se zlatno smeđa boja na vrhu. Uživajte