Pečena punjena tikva

  • on October 31, 2020
  • Likes!
Pečena punjena tikva
Kategorije jela: Povrće, Večera
Tagovi: pecena punjena tikva, pecena tikva, tikva
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 1 srednja tikva, isječena na pola uzduž, sjemenke izvaditi
  • 170 ml grčkog jogurta
  • 96 gr parmezana
  • 1 kašika avokado ulja ili maslinovog ulja
  • morska so
  • crni biber
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 220 stepeni.

  2. Stavite presječenu tikvu u posudu u kojoj ćete peći, dovoljno velikoj da stanu oba dijela. Koristiti tikvu tzv. butternut squash

  3. Posuti uljem, morskom soli i biberom. Rukama utrljati u oba dijela tikve ravnomjerno.

  4. Pecite tikvu nekih 35-45 minuta ili dok ne smekša na dodir viljuške.

  5. Uzmite kašiku i pažljivo izvadite mehke dijelove tikve u veću posudu, ostaviti samo malo na ivicama tikve otprilike oko 1 cm.

  6. Dodajte u posudu sa dijelovima tikve grčki jogurt, pola šolje parmezana, morsku so i biber.

  7. Viljuškom izgnječite dijelove tikve zajedno za ostalim dodatim u posudu. Da ispadne kao pire.

  8. Kad ste to završili smjesu kašikom prebacite u koru tikve i pospite parmezanom.

  9. Vratite posudu/tepsiju u peć i pecite nekih 10 tak minuta ili dok ne dobije se zlatno smeđa boja na vrhu. Uživajte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..