- 500 gr faširanog mesa
- 1 kašičica isjeckanog bijelog luka
- 500 gr pasate ili nekog drugog sosa
- 400 gr rikota sira ili cottage sira
- 3 šolje naerendane mocarele
- 2 veća jaja
- 96 gr parmezana
- 2 kašičice sušenog peršuna
- soli
- bibera
- 12 komada lazanja listova
- 60 ml vode
- maslinovo ulje
-
Veliku tavu stavite na kolo na srednju temperaturu, stavite malo ulja i mljeveno meso, pržite dok meso ne dobije braonkastu boju.
-
Dodajte bijeli luk i paradajz sos ili neki drugi sos. Pustiti da se krčka nekih 5 minuta.
-
U veću posudu stavite rikota sir, 2 šolje mocarele, jaja, pola šolje parmezana, so i biber. Dobro izmiješajte.
-
Pouljite tepsiju/ posudu u kojoj ćete peći. Uključite rernu na 180 stepeni.
-
Pospite sos po dnu posude otprilike oko 150 ml.
-
Potom stavite 3 lista lazanje. Pospite malo smjese sa sirom i sosa.
-
Ponovo redajte lazanje, sir, sos, lazanje, sir sos)
-
Na kraju na vrh stavite 3 lazanje, preostali sos, preostalu 1 šolju mocarele i parmezan sira.
-
Pokrijte posudu aluminijskom folijom.
-
Ubacite lazanje u rernu. Pecite nekih 50 minuta. Zatim otkrijte i pecite dodatnih 10 tak minuta.
-
Pustite da lazanja odstoji nekih 10 minuta prije serviranja i rezanja.
Ako vam je sos previše gust, dodajte pola šolje vode na krajeve posude.