Ovaj recept za zdravu piletinu sa limunom brz je i jednostavan. Trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka da pripremite ukusnu i sočnu piletinu s kremastim, svilenkasto glatkim umakom.
- 4 komada pilećih fileta bez kože
- 3 kašike putera
- 80 ml pilećeg temeljca
- 4 kašike svježeg soka od limuna
- 1 kašika meda
- 2 kašičice isjeckanog bijelog luka
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- soli
- bibera
- ruzmarina i narezanog limuna po želji
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Pripremiti papir za pečenje u posudi u kojoj ćete peći.
-
Otopite puter i većoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte piletinu i pržite nekih 2-3 minute sa svake strane dok ne dobije braonkastu boju. Zatim položite piletinu na papir za pečenje.
-
U manjoj posudi izmiješajte zajedno pileći temeljac, sok od limuna, med, bijeli luk, italijansku mješavinu, so i biber.
-
Prelijte sos preko piletine. Pecite nekih 20-30 minuta (u slučaju manjih pilećih fileta pecite 20 tak minuta, u slučaju većih 30 tak minuta). Svakih 5-10 minuta promiješajte sos i pospite preko piletine.
-
Kad je gotovo možete posuti svježim ruzmarinom ili kriškama od limuna. Uživajte