- 2 šolje vrhnja za slag
- 3 kašike kakaa u prahu
- 140 gr čokolade za kuhanje
- 1 šolja mlijeka
- 10 kašika šećera
- prstohvat soli
- 5 velika žumanceta
- pola kašičice ekstrakta od vanilije
-
Zagrijte jednu šolju vrhnja sa kakaom u prahu u srednjoj tavi. Dobro umutite. Kad prokuha, smanjite temperaturu i krčkajte nekih 30 tak sekundi. Miješajte konstantno.
-
Zatim sklonite sa kola i dodajte izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, zatim dodajte preostalu šolju vrhnja. Stavite smjesu u veću posudu i preko nje stavite mrežastu cjediljku.
-
U tavi zagrijte mlijeko, šećer i so na niskoj temperaturi. U odvojenoj posudi umutite zajedno žumanca. Polako naspite smjesu sa mlijekom u posudu sa žumancima, miješajte konstantno dok sipate, zatim sve zajedno ponovo vratite u tavu. Miješajte stalno smjesu na srednjoj temperaturi. Kad je gotovo pospite smjesu u drugu posudu gdje je smjesa sa čokoladom kroz cjediljku i miješajte dok smjesa sa čokoladom ne bude glatka. Stavite vaniliju i pustite da se hladi u frižideru otprilike 4 sata.