Ova kremasta piletina u kari sosu i kokosu ukusna je i zdrava, a najbolje od svega spremna je za samo 30 minuta!
- 450 gr pilećih fileta izrezanih
- 3 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 2 kašike isjeckanog đumbira
- 2 kašike mljevenog koriandera
- 2 kašike karija u prahu
- 3 kašike crvene kari paste
- 1 kašika soka od limuna
- 3 kašike kokosovog ulja
- 1 velika crvena paprika
- 1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
- pola srednjeg žutog luka
- 1-2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike ribljeg sosa – po želji
- 2 kašike isjeckanog koriandera ili bosiljka
- morska so
- bibera
-
Prvo isjeckati bijeli luk, đumbir i luk.
-
Tanko izrezati crvenu papriku na duge dijelove kao trake.
-
U duboku tavu zagrijte 2 kašike kokosovog ulja na srednjoj temperaturi. Zatim dodajte luk i propržite nekih 3-5 minuta, ili dok luk ne dobije zlatnu boju.
-
Dodajte đumbir i bijeli luk, sve promiješajte. Smanjite temperaturu i dodajte crvenu kari pastu, kari u prahu i koriander. Miješajte povremeno oko 2-3 minute.
-
Vratite temperaturu na srednje. Zatim dodajte preostalu 1 kašiku kokosovog ulja i crveni biber. Miješajte nekoliko minuta, zatim dodajte komade piletine.
-
Zatim posolite, pobiberite i pržite uz miješanje nekih 4-5 minuta, dok piletina ne poprimi boju.
-
Potom stavite smeđi šećer, kokosovo mlijeko i sok od limuna. Miješajte dok piletina ne bude skuhana dovoljno.
-
Servirajte preko riže ili naan hljeba. Pospite bosiljkom, korijanderom ili smrvljenim kikirikijem.