Kremasta pasta sa piletinom i pestom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
Kategorije jela:
Ručak
Tip kuhinje:
Američka, Italijanska
Tagovi:
pasta
Porcije: 4
Kalorije: 784 kcal
Sastojci
- 2 i 1/2 šolje paste penne
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 kašičica italijanske mješavine/ začin
- 500 gr pilećih fileta izrezanih na kockice
- soli
- bibera
- 2 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 1 šolja pilećeg temeljca
- 1 šolja mlijeka/ vrhnja
- pola šolje parmezana
- 1 šolja naerendane mocarele
- pola šolje pesta
- malo bosiljka po želji
Instrukcije
-
Skuhajte pastu u ključaloj slanoj vodi. Iscijedite i stavite po strani.
-
Uključite kolo na srednju temperaturu, stavite tavu i maslinovo ulje, dodajte bijeli luk, italijansku mješavinu začina i pileće filete. Stavite malo soli i bibera i ispržite komadiće fileta. Piletinu premjestite na tanjir i sklonite svu masnoću iz tave.
-
Kad ste to učinili tavu vratite na srednje zagrijanu kolo i rastopite puter. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobije zlatnu boju, oko 3 minute.
-
Dodajte pileći temeljac i mlijeko/ vrhnje počnite kuhati. Ako počne prebrzo vriti smanjite temperaturu. Kuhajte nekih 5 minuta.
-
Sklonite tavu sa kola. Stavite u sos pesto i sireve. Dodajte tjesteninui piletinu, izmiješajte dobro. Možete posuti po vrhu bosiljak ili izmrvljeni biber.