- 3 i 3/4 šolje brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica germe
- 2 kašičice soli
- 1 i po šolja tople vlode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 113 gr putera / pola šolje
- 6 čehna bijelog luka isitnjenog
- pola šolje isjeckanog peršuna
- 1 kašičica soli od bijelog luka
- 4 kašike Parmezan sira
-
U posudu stavite brašno, šećer, germu i so. Nježno miješajte dok se ne izmiska sve. Ako radite mikserom uključite mikser na manju brzinu i dodajte toplu vodu i 2 kašike maslinovog ulja. Miješajte dok se ne stvore loktice oko miješalica od miksera. Ako je tijesto previše ljepljivo dodajte brašna, po 1 kašiku. Ako je tijesto previše suho dodajte vode, po 1 kašiku. Odvojite tijesto na površinu i oformite tijesto u obliku lopte.
-
U veću posudu stavite preostale 2 kašike maslinovog ulja, dodajte tijesto, pokrijte posudu plastičnom folijom, zatim ostavite posudu na toplom području da se tijesto podigne, nekih 90 min, ili dok se skroz tijesto ne digne.
-
Kad se tijesto podiglo, odvojite ga na površinu i podijelite na dva dijela. Svaki dio stavite u plastičnu foliju i ostavite nekih 10 tak minuta. Nakon toga pospite tijesto po vrhu brašnom i koristeći oštar nož podijelite na četvrtinu. Svaku četvrtinu tijesta razvucite u oblik pravougaonika, pa ponovo presijecite napola. Trebali bi imati ukupno 16 komada tijesta.
-
Svaki dio malo pospite brašnom i oblikujte u pojedinačne loptice. Svaku lopticu razvucite u obliku dugog konopca zatim svežite u čvor.
-
Tako napravljene čvorove stavite na papir za pečenje, pokrijte ih plastičnim folijama i držite tako nekih 30 minuta. Tokom tog vremena čvorovi će se malo više podići.
-
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Nakon 30 minuta sklonite plastičnu foliju sa čvorova. Zatim čvorove ubacite u zagrijanu rernu. Pecite 20 minuta ili dok čvorovi ne dobiju zlatno smeđu boju.
-
Ostavite ih 5 minuta da se hlade, zatim četkicom pređite preko čvorova sa bijelim lukom. Pospite sirom i servirajte toplo.
-
Otopite puter u manjoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk i miješajte nekih 1-2 minute. Dodajte peršun i so odbijelog luka i promiješajte. Dodajte još soli ako želite. Ostavite sa strane.