Čvorovi od tijesta sa bijelim lukom

  • on October 28, 2020
  • Likes!
Čvorovi od tijesta sa bijelim lukom
Porcije: 16 čvorova
Autor: admin
Sastojci
Za tijesto
  • 3 i 3/4 šolje brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica germe
  • 2 kašičice soli
  • 1 i po šolja tople vlode
  • 2 kašike maslinovog ulja
Za premaz
  • 113 gr putera / pola šolje
  • 6 čehna bijelog luka isitnjenog
  • pola šolje isjeckanog peršuna
  • 1 kašičica soli od bijelog luka
  • 4 kašike Parmezan sira
Instrukcije
Za tijesto
  1. U posudu stavite brašno, šećer, germu i so. Nježno miješajte dok se ne izmiska sve. Ako radite mikserom uključite mikser na manju brzinu i dodajte toplu vodu i 2 kašike maslinovog ulja. Miješajte dok se ne stvore loktice oko miješalica od miksera. Ako je tijesto previše ljepljivo dodajte brašna, po 1 kašiku. Ako je tijesto previše suho dodajte vode, po 1 kašiku. Odvojite tijesto na površinu i oformite tijesto u obliku lopte.

  2. U veću posudu stavite preostale 2 kašike maslinovog ulja, dodajte tijesto, pokrijte posudu plastičnom folijom, zatim ostavite posudu na toplom području da se tijesto podigne, nekih 90 min, ili dok se skroz tijesto ne digne.

  3. Kad se tijesto podiglo, odvojite ga na površinu i podijelite na dva dijela. Svaki dio stavite u plastičnu foliju i ostavite nekih 10 tak minuta. Nakon toga pospite tijesto po vrhu brašnom i koristeći oštar nož podijelite na četvrtinu. Svaku četvrtinu tijesta razvucite u oblik pravougaonika, pa ponovo presijecite napola. Trebali bi imati ukupno 16 komada tijesta.

  4. Svaki dio malo pospite brašnom i oblikujte u pojedinačne loptice. Svaku lopticu razvucite u obliku dugog konopca zatim svežite u čvor.

  5. Tako napravljene čvorove stavite na papir za pečenje, pokrijte ih plastičnim folijama i držite tako nekih 30 minuta. Tokom tog vremena čvorovi će se malo više podići.

  6. Zagrijte rernu na 220 stepeni. Nakon 30 minuta sklonite plastičnu foliju sa čvorova. Zatim čvorove ubacite u zagrijanu rernu. Pecite 20 minuta ili dok čvorovi ne dobiju zlatno smeđu boju.

  7. Ostavite ih 5 minuta da se hlade, zatim četkicom pređite preko čvorova sa bijelim lukom. Pospite sirom i servirajte toplo.

Za premaz
  1. Otopite puter u manjoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk i miješajte nekih 1-2 minute. Dodajte peršun i so odbijelog luka i promiješajte. Dodajte još soli ako želite. Ostavite sa strane.

Kategorije:
Doručak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..