Pire pomfrit
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Kategorije jela:
Užina
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
pire pomfrit, pomfrit
Porcije: 4
Sastojci
- 300 gr krompira
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 4 kašike vrhnja za kuhanje
- pola kašike vegete
- pola kašike bibera
- pola kašike soli
- ulje
Instrukcije
-
Svaki krompir isjeći na 8 dijelova.
-
Pržiti krompir dok ne dobije zlatnu boju.
-
Isprženi krompir staviti u posudu, i izgnječiti ga dok ne bude glatka smjesa.
-
Dodati tome kukuruzni škrob, vegetu, biber i so. Izmiješati sve. Dodati vrhnje za kuhanje i pono izmiješati. Oblikovati smjesu kao loptu.
-
Na čistom stolu, popite kašiku kukuruznog škroba. Dodajte smjesu i oklagijom razvucite otprilike da bude 30 cm x 15 cm i 1 cm tanko.
-
Isijeći na duže dijelove u obliku pomfrita. Posuti kukuruznim škrobom.
-
Ispeći pomfrit na srednjoj temperaturi 150 stepeni dok ne postane zlatno smeđe.
-
Servirati uz majonezu ili kečap.