Pečeni krompir i mrkva

  • on October 26, 2020
  • Likes!
Pečeni krompir i mrkva
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
40 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Ovaj pečeni krompir i mrkva premazani su puterom, bijelim lukom i začinskim biljem, a zatim kuhani dok ne porumene i ne omekšaju. Jednostavan i ekonomičan prilog koji se dobro slaže s piletinom, govedinom i plodovima mora.

Kategorije jela: Povrće, Prilog, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: krompir recepti, kuhinjica recepti, peceni krompir recepti, povrce recepti, prilog recepti, rucak recepti, zdravi recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 700 gr krompira
  • 4 velike mrkve
  • putera
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • malo bibera
Instrukcije
  1. Pećnicu uključite na 200 stepeni.

  2. Mali krompir isijecite na pola, a mrkvu na kolutiće i stavite u posudu. Puter otopite.

  3. U maloj posudi pomiješajte otopljeni puter, otprilike 5 i po kašika, sitno isjeckani bijeli luk, sušeni peršun i so.

  4. Sve to iz male posude pospite u veliku i dobro promiješajte.

  5. Zatim, sve to pripremljeno stavite na papir u tepsiju ili neku drugu posudu.

  6. Pecite oko 35 do 40 minuta, dok povrće ne omekša. Tačno vrijeme pečenja zavisi od toga koliko tanko ste odrezali mrkvu, s obzirom da njoj treba dosta duže vremena.

Bilješke o receptu

Malo otopljenog putera sa bijelim lukom možete ostaviti i za kasnije kad povrće bude gotovo i preliti. Možete dodati i timijan u začine,a na kraju možete staviti i svježi peršun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..