Ovaj pečeni krompir i mrkva premazani su puterom, bijelim lukom i začinskim biljem, a zatim kuhani dok ne porumene i ne omekšaju. Jednostavan i ekonomičan prilog koji se dobro slaže s piletinom, govedinom i plodovima mora.
- 700 gr krompira
- 4 velike mrkve
- putera
- 1 čehno bijelog luka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sušenog peršuna
- malo bibera
-
Pećnicu uključite na 200 stepeni.
-
Mali krompir isijecite na pola, a mrkvu na kolutiće i stavite u posudu. Puter otopite.
-
U maloj posudi pomiješajte otopljeni puter, otprilike 5 i po kašika, sitno isjeckani bijeli luk, sušeni peršun i so.
-
Sve to iz male posude pospite u veliku i dobro promiješajte.
-
Zatim, sve to pripremljeno stavite na papir u tepsiju ili neku drugu posudu.
-
Pecite oko 35 do 40 minuta, dok povrće ne omekša. Tačno vrijeme pečenja zavisi od toga koliko tanko ste odrezali mrkvu, s obzirom da njoj treba dosta duže vremena.
Malo otopljenog putera sa bijelim lukom možete ostaviti i za kasnije kad povrće bude gotovo i preliti. Možete dodati i timijan u začine,a na kraju možete staviti i svježi peršun.