- 6 kašika brašna
- pola šolje žitarica
- 50 gr smeđeg šećera
- 50 gr običnog šećera
- pola čajne kašičice cimeta
- prstohvat muškantnog oraščića
- prstohvat soli
- 5 kašika neslanog putera
- malo oraha po želji
- 4-5 granny smith jabuka
- 50 gr šećera
- 1 kašika brašna
- 1 i 1/2 kašika soka od limuna / jedan limun
- pola kašičice naerendane kore od limuna
-
U procesoru hrane/ mikseru staviti sve mjere iz prvog dijela: brašno, žitarice, smeđi šećer. obični šećer, cimet, muškatni oraščić i so. Izmiksati sve. Dodati puter i izmiksati. Zatim dodati orahe sve dok se ne izmiksaju dobro. Smjesa treba da izgleda kao mokri pijesak. Možete i rukom sve miješati.
-
Smjesu staviti u posudu, zatim u frižider i hladiti nekih 15 tak minuta, dok se fil ne spremi.
-
Uključiti rernu na 200 stepeni.
-
Oljuštiti jabuke i izrežite jabuke na dijelove oko 1/4, na skroz tanke dijelove. Stavite jabuke u veliku posudu i pospite ih korom od limuna, sokom od limuna i šećerom. Smjesu prebacite u tepsiju/ posudu. Pospite jabuke smjesom iz frižidera ravnomjerno.
-
Pecite 40 minuta. Desert je gotov kad nadjev dobije boju zlatno smeđu.
-
Servirajte vruće ili sa sladoledom od vanilije i karamele.