Pizza u italijanskom stilu sa svježom mozzarellom, šunkom i gljivama!
- 180 – 200 ml mlake vode
- 300 gr brašna
- 6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca
- 1 kašikica šećera
- paradajz sos
- 1/2 šolje izerendanog sira – mocarele
- 1/2 šolje gljiva
- 1/2 šolje šunke
- origano
-
Kvasac, kašičicu brašna, kašičicu šećera i malo toplog mlijeka izmiješati i sačekati da se tijesto digne na toploj temperaturi. U posudu staviti 300 gr brašna, so i promiješati dobro. Zatim u tu posudu dodati kvasac koji se prethodno digao i mlaku vodu, potom umijesite tijesto.
-
Tijesto mijesite sve dok ne dobijete odgovarajuću smjesu, da se ne lijepi za ruke. Ostaviti ga najmanje 20 minuta. Rernu uključiti na 250 stepeni.
-
U međuvremenu naerendajte sir, izrežite gljive i šunku.
-
Spremno tijesto razvucite na nauljenu podlogu (tepsiju). Stavite na nju paradajz sos, zatim izerendani sir, gljive i šunku. Peći 9-10 minuta.
U paradajz sos možete dodati bijeli luk u prahu i začine. Na kraju možete dodati i masline ili jaje kad je pizza pri kraju.