Pasta sa špinatom i gljivama

  • on October 25, 2020
  • Likes!
Pasta sa špinatom i gljivama
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Ova pasta sa parmezanom, špinatom i gljivama veoma je lahka za napraviti i nemoguće je zabrljati – savršena za vegetarijanske večere!

Kategorije jela: Pasta, Ručak, Večera, vegetarijanska
Diet: VegetarianDiet
Tagovi: pasta recepti, rucak recepti, tjestenina recepti, vecera recepti, vegetarijanska, vegetarijanska pasta recepti, zdravi recepti
Porcije: 4 ljudi
Autor: admin
Sastojci
  • 400 gr paste po želji farfalle, penne, rotini
  • 3 kašike maslinovog ulja extra djevičansko
  • 3 čehna bijelog luka
  • 400 gr gljiva
  • 300 gr špinata
  • bibera
  • začin/vegeta
  • 1/2 šolje parmezana
Instrukcije
  1. Sipati vode u šerpu i posoliti, čekati da voda provri. Kad voda provri ubacite tjesteninu i kuhajte dok ne omekša.

  2. U tavu stavite 2 kašike maslinovog ulja ili ulja po želji. Dodajte isjeckane gljive i pržiti oko 3 minute, dok ne dobiju svijetlu braonkastu boju.

  3. Zatim dodajte isjeckani bijeli luk i pržite još nekih dodatnih 30 tak sekundi. Zatim dodajte malo vode ili temeljca od supe. Reducirajte temperaturu i kuhajte dodatnih minutu ili dvije. Zatim gljive izvadite iz tave i odvojite pored.

  4. U istoj tavi dodajte špinat i kuhajte nekih 2 minute, dok ne omekša. Dodajte so i biber.

  5. Kad je tjestenina gotova, prospite vodu. U tavu dodajte gljive ponovo i tjesteninu, zatim promješajte. Kad ste promiješali, dodajte parmezan i neke druge začine po želji, promiješajte.

Bilješke o receptu

Možete koristiti i neku drugu vrstu gljiva ako želite bolji ukus. Ako želite da jelo bude gluten-free, umjesto obične dodajte gluten-free pastu. Umjesto špinata možete dodati i kelj, u tom slučaju kelj morate malo duže pržiti da bi smekšao. Na kraju možete dodati i vrhnje za kuhanje za kremastiji ukus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..