Ova pasta sa parmezanom, špinatom i gljivama veoma je lahka za napraviti i nemoguće je zabrljati – savršena za vegetarijanske večere!
- 400 gr paste po želji farfalle, penne, rotini
- 3 kašike maslinovog ulja extra djevičansko
- 3 čehna bijelog luka
- 400 gr gljiva
- 300 gr špinata
- bibera
- začin/vegeta
- 1/2 šolje parmezana
-
Sipati vode u šerpu i posoliti, čekati da voda provri. Kad voda provri ubacite tjesteninu i kuhajte dok ne omekša.
-
U tavu stavite 2 kašike maslinovog ulja ili ulja po želji. Dodajte isjeckane gljive i pržiti oko 3 minute, dok ne dobiju svijetlu braonkastu boju.
-
Zatim dodajte isjeckani bijeli luk i pržite još nekih dodatnih 30 tak sekundi. Zatim dodajte malo vode ili temeljca od supe. Reducirajte temperaturu i kuhajte dodatnih minutu ili dvije. Zatim gljive izvadite iz tave i odvojite pored.
-
U istoj tavi dodajte špinat i kuhajte nekih 2 minute, dok ne omekša. Dodajte so i biber.
-
Kad je tjestenina gotova, prospite vodu. U tavu dodajte gljive ponovo i tjesteninu, zatim promješajte. Kad ste promiješali, dodajte parmezan i neke druge začine po želji, promiješajte.
Možete koristiti i neku drugu vrstu gljiva ako želite bolji ukus. Ako želite da jelo bude gluten-free, umjesto obične dodajte gluten-free pastu. Umjesto špinata možete dodati i kelj, u tom slučaju kelj morate malo duže pržiti da bi smekšao. Na kraju možete dodati i vrhnje za kuhanje za kremastiji ukus.