Čips od tikvica
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
Hrskavi čips od tikvica! Odlična alternativa čipsu od krumpira.
Kategorije jela:
Užina
Tip kuhinje:
Internacionalna
Tagovi:
cips od tikvica recepti, cips recepti, kuhinjica recepti, tikvice recepti, zdravi cips recepti, zdravi recepti
Porcije: 4 ljudi
Kalorije: 99 kcal
Sastojci
- 1 velika tikvica
- 5 kašika prezle
- 6 kašika parmezana
- bibera
- soli
- bijelog luka u prahu
- crvene paprike u prahu
- 3 kašike nepunomasnog mlijeka
Instrukcije
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
Isjecite tikvicu na krugove. U posudu stavite prezlu, parmezan, biber, so, bijeli luk u prahu i crvenu papriku, sve to promiješajte. Krugove tikvice umočite u mlijeko, zatim uvaljajte u posudu sa prezlom, uvaljajte tako da obje strane budu u prezli.
-
U tepsiju stavite podlogu za pečenje kako vam se tikvice ne bi zalijepile. Podlogu malo pouljite, zatim poredajte tikvice. Pecite 15 minuta, zatim prevrnite tikvice i nastavite peći još nekih desetak, petnaest minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Bilješke o receptu
Ako želite da vam tikvice budu hrskavije, duže ih hladite nakon što ih izvadite iz peći. Ako želite da ovaj čips bude gluten-free, koristite gluten-free prezlu.