Recept za sočan i ukusan hljeb od banane. Lako se pravi, nema potrebe za mikserom!
- 1/2 šolje putera ili ulja
- 1/2 šolje šećera, smeđeg ili bijelog, ili pomiješano oba
- 2 jaja
- 1 kašika vanilije
- 1/2 šolje grčkog jogurta ili pavlake
- 4 velike banane
- 1 i 1/2 šolja brašna
- 1 kašikica sode bikarbone
-
Uključite rernu na 200 stepeni. Izgnječite banane viljuškom.
-
Prvo izmiješajte puter i šećer, kao kad pravite neki kolač. Zatim dodajte jaja, vaniliju i banane.
Dodajte brašno i sodu. Dodajte jogurt ili pavlaku I sve promiješajte.
-
U posudu premazanu puterom stavite smjesu. Pecite 60-65 minuta. Uživajte!
Jogurt i pavlaku možete izostaviti. Ako želite u smjesu možete dodati orašćasto voće, dobro izmrvljeno. Možete dodati i cimeta ako želite. Banana bread pecite u posebnoj uskoj posudi namijenjenoj za kolače. Možete ga zamrznuti, nakon što ga umotate u aluminijsku ili plastičnu foliju. Ovu istu smjesu možete koristiti ako želite da napravite mafine. Pecite nekih 15 tak minuta. Znati ćete da je gotovo kad čačkalicu zabodete u hljeb,a ona izađe čista.