Nešto zdravija varijanta ćufti od onih standardnih. Uživati ćete!
- 500 gr purećeg mljevenog mesa
- 1 kriška hljeba
- 1 žumance
- 1 prstohvat soli
- pola mrkve
- 1 čehno bijelog luka
- 1 crveni luk
- 2 šoljice brašna
- 1 šoljica prezle
-
Jednu krišku hljeba potopite u toplu vodu, zatim izgnječite, tome dodajte pureće mljeveno meso, malo peršuna, sitno isjeckano pola mrkve, jedno čehno bijelog luka isjeckano, sitno naerendani crveni luk. Sve to pomiješajte i napravite okruglice. Stavite ulje u duboku tavu/ šerpu da se dobro zagrije.
-
U drugi tanjir pomiješajte šoljicu brašna i šoljicu prezle. Ćufte uvaljajte u smjesu u kojoj ste prethodno pomiješali brašno i prezlu i stavite da se prži u tavu/ šerpu. Kad se ćufte isprže, u tavu/šerpu dodajte vode i ostavite nekih 5 minuta da se voda usafti.
-
U veću šolju pomiješajte malo brašna i vrhnja i prelijte preko ćufti. Ćufte možete servirati uz krompir pire, bilo koju tjesteninu, uz neko povrće.